Hoger onderwijs

opleiding

Belgische universiteiten hebben het LMD-systeem (Licence, Master, Doctor) aangenomen, dat de gelijkwaardigheid van diploma’s in Europa vergemakkelijkt. Welk diploma je ook wilt studeren in België, je moet het equivalent van een diploma behalen voordat je je kunt inschrijven. Het collegegeld bedraagt gemiddeld €830 per jaar, wat hoger is dan in Frankrijk.

Er zijn ongeveer dertig instellingen voor hoger onderwijs in België, waar het onderwijs minder theoretisch en meer professioneel is. De studierichtingen zijn uiteenlopend: landbouwkunde, toegepaste kunsten, economie, paramedische wetenschappen, pedagogie, sociale wetenschappen, techniek, vertalen en tolken. Het collegegeld hangt af van het soort cursus, kortlopend of langlopend, en bedraagt gemiddeld 350 euro per jaar.

Tot slot zijn de Belgische kunstscholen populair bij Fransen, die ongeveer 32% van de inschrijvingen voor hun rekening nemen. Ze geven les in verschillende domeinen: podiumkunsten, strips, binnenhuisarchitectuur, plastische kunsten, enz.

Studieniveaus

Bachelordiploma (180 studiepunten/3 jaar). De Bachelier komt overeen met een licentie en is het eerste universitaire diploma in het Belgisch hoger onderwijs. De toelatingsvoorwaarde is een bachelordiploma of het equivalent ervan, terwijl sommige opleidingen een competitief examen of numerus clausus voor internationale studenten vereisen.

Master (60 tot 120 studiepunten/1 tot 2 jaar). Het masterdiploma wordt één tot twee jaar na het Bachelier-diploma uitgereikt en biedt de mogelijkheid om je te specialiseren in een preciezer vakgebied dan in de eerste drie studiejaren, terwijl je je toelegt op onderzoek en minder theoretische cursussen.

Over het algemeen is de gelijkwaardigheid met Franse diploma’s automatisch en is de master volledig toegankelijk.

Extra master (60 studiepunten/1 jaar). Een aanvullende master is het equivalent van gespecialiseerde masters, die bestaan uit een opleiding voor een zeer specifiek vakgebied of beroep om zich daarin te specialiseren voordat men na 5 jaar voorafgaande studie de arbeidsmarkt betreedt.

Doctoraatsdiploma: (180 studiepunten/3 jaar). Verkrijgbaar na het behalen van een masterdiploma of 300 ECTS-studiepunten na goedkeuring door een jury. Met de doctorstitel kun je 3 jaar lang onder begeleiding van een scriptiebegeleider verder werken aan je proefschrift. Om je aan te melden moet je een redelijk nauwkeurig proefschriftonderwerp hebben en de schriftelijke toestemming van een sponsor.

Om een sponsor te vinden, moet je een professor vinden die actief is in jouw onderzoeksgebied in België en je voorstel voor ondersteuning indienen. Je kunt online en op verschillende websites van Belgische universiteiten zoeken.

Gratis onderwijs

Toegang tot onderwijs is gratis. Leerlingen die zijn ingeschreven in een kleuterschool, lagere school of secundair onderwijs hoeven geen inschrijvingsgeld te betalen. Voor een aantal diensten en benodigdheden op school kan echter wel inschrijvingsgeld gevraagd worden (bv. culturele en sportevenementen, fotokopieën, schoolboeken om mee naar huis te nemen, persoonlijke uitrusting, enz.)

Onderwijs is een gemeenschapsverantwoordelijkheid en hangt dus af van ofwel de Franse Gemeenschap (Fédération Wallonie-Bruxellestip), de Vlaamse Gemeenschap of de Duitstalige Gemeenschap.

Schematisch kunnen we dus zeggen dat er twee onderwijsnetwerken zijn:

  1. Het officiële netwerk, met organisatorische bevoegdheden onder de bevoegdheid van de overheid (Wallonie-Bruxelles Enseignement: een netwerk georganiseerd door de Federatie Wallonië-Brussel, steden, provincies of gemeenten).
  2. Een los netwerk van privé-organisatoren, meestal in de vorm van een vereniging zonder winstoogmerk (VZW). Dit netwerk omvat:

Vrije en niet-confessionele instellingen (gebaseerd op de principes van een seculiere stroming of specifieke pedagogische concepten – Decroly, Montessori, Frynet, Steiner, enz.)

confessionele scholen (katholiek, protestants, joods, islamitisch, orthodox).

Deze bestuursorganen, die een of meer natuurlijke of rechtspersonen kunnen zijn, zijn belangrijke actoren in het onderwijssysteem in de Federatie Wallonië-Brussel: ze zijn verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer van de school (goedkeuring en toepassing van het schoolproject, benoeming van directie en personeel, financieel, pedagogisch en administratief beheer), enz.)

Leerplicht

In België geldt de leerplicht voor alle minderjarigen van leerplichtige leeftijd die in België wonen of gedomicilieerd zijn, ongeacht hun statuut.

Minderjarigen zijn 13 jaar leerplichtig, te beginnen met het schooljaar waarin ze vijf jaar worden en eindigend aan het einde van het schooljaar waarin ze achttien worden.

De periode van de leerplicht bestaat uit twee delen – voltijds en deeltijds.

De voltijdse leerplicht duurt maximaal 15 jaar en omvat één jaar kleuterschool, maximaal zeven jaar basisonderwijs en minstens de eerste twee jaar volledig secundair onderwijs. In alle gevallen houdt de voltijdse leerplicht op wanneer een student 16 jaar wordt.